Corsair HARPOON (CH-9301011-EU) product
MOCORSAIRCH9301011EUMOCORSAIRCH9301011EUMOCORSAIRCH9301011EUMOCORSAIRCH9301011EU
ОписаниеТехнически характеристики

 

Corsair Harpoon

Манията по гейминг периферия не е нещо, което ми е близко – обикновено гледам с недоумение, когато хората са склонни да изръсят стотици левове за мишка например. Наскоро пристигналите в офиса гризачи от Corsair обаче ме принудиха да преразгледам тази диспозиция. Не само защото ми се наложи да тествам и пиша ревю на тези устройства – по-скоро се обърнах към себе си и потърсих причината да неглижирам точно тази периферия.

Все пак логиката диктува, че давайки хиляди левове за гейминг машина, няма нищо по-нормално от това да отделите и достатъчно средства за едно от устройствата, с които комуникирате с въпросната нова, мощна и красива гейминг станция. Отговорът на въпросите от по-горния абзац е много прост – винаги съм предпочитал игри, които не са толкова зависими от мишката като контролер. Походови RPG, стратегии, състезателни симулатори – за всички тези жанрове разликата между мишка за 20 и за 200 лева е минимална.

В резултат на тези съждения, реших да се върна към тийнейджърските си години, в които прекарвах значително количество време от иначе безцелното си съществуване в цъкане на Quake 2 и 3. Разбира се, тогава нямаше такова разнообразие от гейминг периферия, а и геймърите нямаха особени финансови възможности, така че се задоволявахме с каквото беше налично по клубовете. С тези мисли в ума си, реших да взема в ръце по-интересната за мен мишка (скоро ще има ревю и на другия гризач) – Corsair Harpoon.

Този мишок е интересен поради две основни причини. Първо – повечето състезатели в електронните спортове и сериозни играчи на бързи FPS игри предпочитат жични мишки. Което е разбираемо – забавянето при подобна система е минимално, а когато милисекундите могат да означават фраг или смърт, това е от значение. Втората причина, която обикновено оставям за финал, е цената на Corsair Harpoon. Тя може да се намери за около 60 лева, което я прави изключително достъпна, особено в нишата на геймърските продукти.

След внимателни тестове мога да кажа, че знам как Corsair са се справили с първия жичен проблем, но все още ми убягва как са успели да предложат подобна цена за продукта си. Но да преминем към конкретика.

 

Дизайн и първи впечатления

Harpoon  е определено оръжие за хора, които използват дясната си ръка за работа с мишка. Ергономичната форма ляга удобно в дясната ръка, а горната част на палеца докосва двата странични бутона в лявата част на мишката. Двете страни, които се използват за хващане, са покрити с гумиран материал, покрит с триъгълна 3D текстура, за по-лесен и сигурен хват.

Горната част, върху която лежат показалецът и средният пръст, е от матирана пластмаса, издаваща интересен шумящ (подобен на хартиен лист) звук при допир. Колелцето за скрол също е покрито с гума и има вълнообразни вдлъбнатини, които пречат на приплъзването и подобряват точността при работа. Натискането на скрол колелото произвежда удовлетворяващ клик – разбира се, то е изпълнява ролята и на бутон, което не е изненадващо.

Над него се намира и бутона за промяна на DPI чувствителността на мишката, който е снабден с LED индикатор – изключително полезна функция. На него ще обърна повече внимание при тестовете. Долната част на Harpoon помещава USB приемника, оптичния сензор и малък превключвател, който има три режима на работа – 2,4GHz, OFF и Bluetooth. За това също ще стане дума по-късно.

Отделение за батерии тук няма – мишката ползва вградена 750mAh литиево-йонна батерия, която се зарежда през кабела включен в комплекта. Самият кабел е доста стабилен с плетена мрежа и гумиран USB-A накрайник. Другият край на кабела, който влиза в мишката, е microUSB – зареждането с генеричен кабел обаче е трудно и почти невъзможно – има специален канал, в който включения в комплекта кабел влиза, за да се включи в мишката.

 

 

 

Спецификации, софтуер и функционалности

Corsair Harpoon използва 10 000 DPI оптичен сензор и честота на заявки 1000Hz, разполага с 1 RGB зона, която можете да управлявате посредством iCUE софтуера и тежи само 99 грама. Струва си да отбележа, че жичната версия на мишката има съвсем друг сензор с 6000 DPI. Характеристиките на оптичния сензор могат да съперничат на мишки от много по-висок клас – 1000 Hz и 10 000DPI са сериозни цифри и Corsair са напълно наясно с това. Мишката има общо шест програмируеми бутона. Omron превключвателите в бутоните са предвидени за 50 милиона клика.

Съществува и конвенционален Bluetooth режим, който ползва Bluetooth 4.2, но всеки, който е ползвал Bluetooth мишка за бърз гейминг знае каква мъка е това. Harpoon може да работи и свързана с кабел, докато зареждате батерията.

Оптичният сензор, който е с показател до 10 000 DPI разделителна способност, може да бъде настройван от 100DPI до максималните 10 000, а през iCUE софтуера лесно можете да настроите стъпките, през които желаете бутона над скрол колелото да превключва DPI настройките. Има шест отделни режима – от Default до последния Sniper, а всеки от тях има цветово кодиране, което също можете да промените. Изключително полезна функция. Можете също така да изключите онези режими, които не ви трябват и да оставите например само три, като настроите DPI за всеки от тях.

ICUE софтуерът управлява и единичната зона на RGB подсветка – можете да избирате от няколко предварително дефинирани режими, както и Lightning Link режимите – които синхронизират ефектите на мишката с останали RGB продукти на Corsair. Разбира се, можете да записвате свои макро команди и да ги асоциирате към дадени бутони, да създавате различни профили за Harpoon, да настройвате яростта, бързината на ефектите, както и да избирате честотата с която се правят заявките през 2,4GHz приемника – възможностите са четири 125Hz/8ms, 250Hz/4ms, 500Hz/2ms и 1000Hz/1ms. Естествено, за максимална бързина на реакцията е препоръчително да ползвате последния режим.

 

Тестове

Да се тества мишка винаги е много трудна задача, защото е изключително субективна. За професионален геймър с рефлекси на силно изплашена котка, 1000Hz/1ms може да бъдат регистрирани, за други – по-обикновени геймъри, това е абсолютен оувъркил, както се изразяват колегите.

За да поизтупам праха от FPS рефлексите си, поцъках няколко нови за мен заглавия – които ползвах и за тест. Apex Legends, заедно с Far Cry 5 и Doom. Harpoon RGB се представи по скромните ми субективни критерии много добре – мишката реагираше мигновено (говорим за SlipStream режима, разбира се), нямаше артефакти като треперене или самоволно движение на курсора, всички команди се регистрираха отлично и за мен – мигновено.

В ръката мишката се усеща доста удобно – бих казал, че размерът на устройството е среден – моите ръце не са много големи, но не са и малки – точно в средния диапазон, така че на моята длан Harpoon пасна добре. Теглото от 99 грама е добро постижение, с оглед на вградената батерия и RGB подсветката. За мен – колкото по-лека е дадена мишка, толкова по-удобна е за работа. Знам, че това не е случаят при професионалните геймъри, които балансират теглото на периферията си, но ако няма да ходите по турнири, 99 грама са направо чудесни.

Малка забележка имам към страничните бутони, които са над палеца. За разлика от останалите, те имат малко по-евтино усещане, по-дълъг ход и някак по-кух звук при натискане.

 

 

 

Финални думи

С оглед на изключително атрактивната цена, качеството на мишката и функционалностите, които предлага, са много добри. 10 000 DPI оптичният сензор е нещо, което бихте търсили в мишки от по-висок/скъп клас, а iCUE предлага много удобно управление и настройка на различните DPI стойности – по желание на потребителя. Ако кабелите ви дразнят и искате да изградите чиста система и същевременно да можете да играете бързи и динамични игри, Corsair Harpoon е най-добрата опция (а може би и единствената към момента).

 

Техническа характеристика

DPI: 6,000 DPI
Sensor: PMW3320
Sensor: Type Optical
Mouse Backlighting: 1 Zone RGB
On Board Memory: Yes
Mouse button: Type Omron
Connectivity: Wired
Mouse Button: Durability 20M L/R Click
Grip Type: Claw
 
Weight: 85g (w/o cable)
CUE: Software Supported in CUE 2.0
Cable: 1.8m Tangle Free Rubber
Game: Type FPS
Mouse: Feet Yes
Report Rate Selectable: 1000Hz/500Hz/250Hz/125Hz

 

 
Виж още Мишки Corsair

Технически характеристики

Тип на връзката:  Жична
Интерфейс:  USB
Цвят:  Черен
Размер:  Нормален
Препоръчана за Игри:  Да
  • Какво пазаруват другите Какво пазаруват другите
  • Какво пазаруват другите Най-продавани продукти
  • Какво пазаруват другите Промоционални продукти

Свързани продукти и тагове: