Черен петък

Черен петък - ура!

Какво и кога е Черният петък са въпроси, чиито отговори повечето от нас знаят.
За онези, които все още имат някаква неяснота – с тази статия ще ви помогнем тя да се стопи, тук и сега.

Произход на термина Черен петък

           За първи път фразата Черен петък се появява във връзка с датата 24 септември 1869г. – това е денят, белязан с началото на финансовата паника в САЩ, предизвикана от спекуланти със злато. Финансистът Джей Гулд и железопътният бизнесмен Джеймс Фиск се опитали да завладеят пазара на злато, което в крайна сметка довело до срив на пазара.

Черен петък - вижте повече!            В днешно време Черният петък е петъкът след Деня на благодарността (в САЩ), който винаги е четвъртият четвъртък от ноември.

           Много хора смятат, че терминът Черен петък намира своите корени в смисъла на „черен“ като показващ печалба/никаква загуба - произтича от старата счетоводна практика за записване на печалбите с черно мастило, а загубите - с червено.

          Идеята е, че фирмите за търговия на дребно продават достатъчно в този Черен петък (и следващия уикенд), за да излязат „на черно“ към края на годината.

          Това всъщност не е точно така.

Черен петък - „белязан от беда или лош късмет“?

          През 50-те години на миналия век мениджърите на фабрики за първи път започнали да наричат ​​петъка след Деня на благодарността Черен петък, защото ужасно много техни работници решавали да се обадят за фалшиво разболяване, като по този начин удължавали празничния уикенд.

          Десетина години по-късно, тълпи от купувачи и посетители препълнили Филаделфия в деня след Деня на благодарността. Причината не била само в магазините, рекламиращи големи разпродажби, и бляскавата празнична украса в този специален ден, но и в това, че градът бил домакин на футболния мач Армия - Морски флот в съботата на същия уикенд. В резултат на това пътните полицаи трябвало да работят на 12-часови смени, за да се справят с тълпите от шофьори и пешеходци, и не им било позволено да вземат почивен ден. С течение на времето подразнените офицери, използвайки го като описание за нещо неприемливо, започнали да наричат този страховит ден Черен петък.

          Терминът се разпространил сред продавачите на магазини, които използвали фразата Черен петък, за да опишат дългите опашки и общия хаос, с които трябвало да се справят през този ден. Черен петък остава жаргон на Филаделфия в продължение на няколко десетилетия, разпространявайки се и в някои от съседните градове.

          В средата на 90-те години на миналия век най-накрая се появява положителното значение на Черния петък.

Разбирането на Черния петък

          На Черния петък е обичайно търговците на дребно да предлагат специални промоции онлайн и в магазините. Мнозина отварят вратите си в часовете преди зазоряване на Черния петък, за да привлекат клиенти. За да бъдат в крак с конкуренцията, Черен петък - разберете сега!някои търговци са стигнали дотам, че продължават да работят и на Празника на благодарността, докато други започват да предлагат оферти още в началото на ноември, за да изпреварят Черния петък.

          Най-запалените търсачи на изгодни условия лагеруват в нощта на Деня на благодарността, за да си осигурят място на опашката пред любимия магазин в Черния петък. Известно е, че най-фанатичните пропускат празничната вечеря и лагеруват на паркинги в продължение на дни или дори седмици, за да хванат страхотните оферти на Черния петък. Промоциите обикновено продължават до неделя и както обикновените магазини, така и онлайн търговците на дребно виждат скок в продажбите.

Каква е изгодата на Черния петък?

          Някои търговци планират цяла година този Черен петък, използват възможността да предложат отстъпки както за някои сезонни стоки, така и за тъй наречените

          Big-tickets – обичайно доста по-скъпите артикули на големите марки.

          По време на Черен петък и уикенда след него можем да се сдобием с висок клас телевизор, аудио система, пералня, мебели, а защо не и кола на много по-ниски цени. Всеки търговец се надява да привлече повече клиенти с надеждата, че ще купят стоки с по-висок марж. А всеки купувач се надява да се добере до най-мечтания продукт на възможно най-добрата цена, и най-точният момент за това е Черният петък.

Еволюция на Черния петък

          Кога Черният петък се превърна в това неистово, дори понякога граничещо с лудост пазарно събитие, което е днес?

          Някъде по своя път, Черният петък направи огромен скок – от задръстените улици и претъпканите магазини, до трескавите купувачи, борещи се за места за паркиране и битки за най-новата задължителна играчка.

          Може би това бе през 2000-та година, когато Черният петък беше официално определен за най-големият ден за пазаруване в годината.

          Парите, изразходвани от потребителите в Черния петък, се разглеждат като мярка за икономиката. Той дава на икономистите начин да преценят доверието на потребителите и дискреционните разходи (неекзистенциални разходи като пътувания, луксозни стоки, забавления).

          Би било твърде смело, обаче, да се правят глобални икономически прогнози за четвъртото тримесечие, стъпващи само върху продажбите по време на Черния петък.

Черният петък - източник на радост и задоволство

          И все пак Черният петък е сигурен източник на радост и задоволство - и от страна на продавачите, и от страна на купувачите.

          В България също Черният петък набира все по-голяма скорост с всяка следваща година.

          През 2022г. той се пада на 25 ноември, но се очаква повечето магазини да не чакат до края на ноември, а да пуснат с по-ранна дата техния Черен петък.

Има ли Черен петък в магазините на JAR Computers?

Черен петък - научете още!          Иска ли питане – разбира се, че има!

          В тези дни, защото при нас Черният петък продължава и през уикенда след него, ще намерите бленуваните дълго време артикули с намаления от 20% до 50%.

          Електроуреди, телевизори, инструменти, камери, фотоапарати, мебели, играчки и още много други неща ще откриете на цени, които не са за изпускане.

          За да сте сигурни, че няма да ви изпреварят – направете си предварително списък и не отлагайте, а действайте на мига.

          Ако пазарувате през нашия онлайн магазин, не чакайте да се натрупат продукти в кошницата – купувайте ги бързо, преди някой да ги грабне под носа ви и да се изчерпят далеч преди края на Черния петък.

          И най-вече не забравяйте, че Черният петък не е единственият период, в който правим големи намаления. Може да проверявате и за тях по всяко време, а нашият любезен и компетентен персонал винаги е на ваше разположение.

          Ние от JAR Computers се грижим за това да имате повече от един Черен петък! • Какво пазаруват другите Какво пазаруват другите
 • Какво пазаруват другите Най-продавани продукти
 • Какво пазаруват другите Промоционални продукти

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

Намалени продукти

 • UPS APC 450VA RM (1U), 450VA/280W, Line Interactive

  641.15лв

 • Кабел Serial RS232 9(ж) към 9(ж)

  13.24лв

 • Суич D-Link DGS-1008D, 1000Mbps, 8-Port

  36.30лв

 • Микрофон HAMA, mini

  9.50лв

 • Слушалки A4Tech HS-50, микрофон, черен

  18.90лв

 • Мишка Logitech M100, оптична (1000dpi), бяла, USB

  14.99лв

 • Възстановяване на изтрита или унищожена информация, до 50GB (работещ твърд диск)

  79.00лв

 • Хартия A4 500 листа 80gm/2

  9.16лв

 • КАСЕТА ЗА BROTHER HL 2240/2250 -TN2220 - P№ NT-PB450 - Неоригинален заб.: 2600k

  37.17лв

 • КАСЕТА ЗА SAMSUNG SCX 4600/4605/4610/4623/ML1910/1915/2525/2580/2582/SF650/650P - MLT-D1052L (with chip) - Brand New - P№ NT-PS1910XC - G&G - Неоригинален заб.: 2500k

  57.02лв