Процесори

Най-продавани от групата Покажи повече
На Промоция от групата Покажи повече
Процесорът - защо го наричат мозъкът на машината

Процесорът присъства в почти всички устройства, които притежавате, независимо дали говорим за смарт часовник или термостат.

Може би най-важният компонент на вашия компютър е процесорът (често наричан CPU - Central Processing Unit). Той изпълнява всички задачи, които свързвате с компютрите, а другите части съществуват предимно за неговата поддръжка. Въпреки че следва едни и същи ръководни принципи в продължение на много десетилетия, процесорът има забележителни подобрения, като добавяне на множество ядра например.

Какво е всъщност процесорът

Процесор 1
Процесор - разберете повече!

Процесорът е основният компонент, който определя компютърните устройства, но въпреки че е от изключително значение, той може да функционира само заедно с друг хардуер. Силициевият чип се намира в специално гнездо, разположено на основната платка (дънна платка) вътре в устройството. Той е отделен от паметта, където информацията се съхранява временно.

Процесорът се изгражда чрез поставяне на милиарди микроскопични транзистори върху един компютърен чип. Тези транзистори позволяват на процесора да прави изчисленията, от които се нуждае, за да стартира програми, които се съхраняват в системната памет. Те на практика са нещо като моментни шлюзове, които се включват или изключват, като по този начин предават единиците или нулите, които се превръщат във всичко, което правите с устройството, било то гледане на видеоклипове или ровене в сайтове.

Едно от най-известните подобрения на технологията на процесора е правенето на тези транзистори все по-малки и по-малки. Това довежда до повишаване на скоростта на процесора през десетилетията.

Колкото и подобрения да са правени, обаче, основната функция на процесора си остава същата и се състои от три стъпки: извличане, декодиране и изпълнение.

 • Извличане/Вземане – то включва получаване на инструкция. Инструкцията се представя като поредица от числа и се предава на процесора от ROM паметта. Дадена инструкция е само една малка част от всяка операция, така че процесорът трябва да знае коя инструкция идва след това, а после инструкциите се влизат в Регистър на инструкциите (IR) и т.н.
 • Декодиране – процесорът преминава верижно през инструкциите към декодер, който ги преобразува в сигнали, които трябва да бъдат предадени до други части на процесора за действие.
 • Изпълнение - в последната стъпка декодираните инструкции се изпращат до съответните части на процесора, за да бъдат завършени. Резултатите обикновено се записват в регистър на процесора, където по-късно инструкциите могат да се свързват и/или преправят.

Какво представлява многоядреният процесор

Ранните компютри имат само едно ядро, така че процесорът е ограничен до обработката на един набор от инструкции едновременно. Ето защо тези по-стари компютри са относително бавни и обработката на данни отнема повече време.

Многоядреният процесор е с две или повече отделни процесорни единици (процесори), наречени ядра, всеки от които чете и изпълнява инструкции за програми – сякаш компютърът има няколко процесора. Няколкото ядра позволяват на компютрите да изпълняват множество процеси едновременно с по-голяма лекота, ускорявайки работата ви при „мултитаскинг“, а също и при мощни приложения и програми.

Първите многоядрени процесори са произведени от Intel и AMD в началото на 21 век.

Днес процесорите са с две ядра (dual-core), четири (quad-core), шест (hexa-core), осем (octo-core) и т.н.

Най-важните характеристики, които трябва да знаете за един процесор

Процесор 2
Процесор - купете от нас!

Както вече загатнахме по-горе, основните играчи на полето, наречено Процесор, са Intel и AMD (Intel модели i3, i5, i7, и i9; AMD Ryzen 3, 5, 7 и 9).

 • Тактова честота (Clock speed) – тя се измерва в херци и се отнася до броя на циклите, които се извършват всяка секунда. Колкото по-голяма е тактовата честота, толкова mо-бързо процесорът може да обработва задачите и компютърът ви ще работи по-бързо.

Важно е да се отбележи, че не винаги е добре да се сравнява тактовата честота на даден процесор с тази на друг, от различно поколение или производител.

 • Овърклок – това е действие, което дава възможност за увеличаване на базовата тактова честота, с която работи вашият процесор. За да направите това, ще трябва да се уверите, че той и дънната платка поддържат овърклок.
 • Броят на ядрата – ядрото само по себе си е микропроцесор в процесора и най-общо казано колкото повече ядра, толкова по-бързо процесорът може да се справя с много задачи накуп.
 • Нишки и „многонишковост“ – броят на нишките представлява броят на виртуалните ядра, които процесорът може да симулира – повече ядра и нишки означава по-добра ефективност и многозадачност.
 • Кеш памет L1, L2 и L3 – паметта за временно съхранение - обичайно L1 кеш може да бъде до 256 KB, докато L2 кеш обикновено може да варира от 256KB до 8MB, L3 кеш стига и до 64 MB .
 • Поддръжка на паметта - DDR (Double Data Rate), е по-новият вариант на RAM, който всички съвременни процесори поддържат. Знаете, че RAM съхранява данните, необходими на процесора, за да изпълнява приложения.

За паметта са важни: нейната скорост, броя на каналите, по които тече обменът на данни, и CAS латентност (забавянето между заявката за данни в RAM и кога те са налични).

Процесор 3
Процесор - вижте още!
 • TDP (Thermal Design Power) - измерва се във ватове – максималното количеството енергия, което процесорът ще генерира при натоварване.
 • Сокет (Socket) тип - физически интерфейс на дънната платка, в който е поставен процесорът, за свързване с другите компоненти на компютъра. Процесорите AMD и Intel поддържат свои собствени специфични типове сокети.
 • Чипсет на дънната платка - управлява потока от данни между компонентите на вашия компютър и определя колко бързо комуникират те помежду си, дали можете или не можете да овърклокнете процесора си, скоростта на вашата RAM и колко USB връзки можете да имате.
 • Интегрирана графика - много процесори идват с интегрирана графика на самия чип, което означава, че не се нуждаете от специална видеокарта, за да работи монитора ви.

Сигурно е, че когато избирате процесор, ще трябва да го проучите като цяло, а не фокусирайки само върху една функция или спецификация.

Ние, от JAR Computers, ще ви помогнем да изберете най-подходящия за целите ви процесор

При нас ще откриете достатъчно голямо разнообразие от модели, в различен ценови диапазон, а някои и с възможности за разсрочено плащане.

Не се колебайте да ни попитате, ако имате някакви въпроси.

JAR Computers сме на ваше разположение!

Процесорът - защо го наричат мозъкът на машината

Какво е всъщност процесорът

Какво представлява многоядреният процесор

Най-важните характеристики, които трябва да знаете за един процесор

Ние, от JAR Computers, ще ви помогнем да изберете най-подходящия за целите ви процесор