Монитори

Най-продавани от групата Покажи повече
На Промоция от групата Покажи повече
Геймърски монитор – как да изберете

Геймърски монитор 1
Геймърски монитор - Разгледайте при нас!

Изборът на специален геймърски монитор е наистина важен за цялостното ви преживяване по време на игра. Всеки един компютър работи според най-бавния си компонент и дори да имате невероятна видео карта, един бавен геймърски монитор с лоши цветове ще понижи значително удоволствието ви. Но обратното също е вярно – перфектният геймърски монитор в съчетание с лоша карта ще даде същият неудовлетворителен резултат. Добрата новина е, че един геймърски монитор ще ви потопи в играта много по-дълбоко, отколкото мислите, така че си струва да инвестирате малко и да се насладите истински на любимите си игри.

Ето кои са най-важните характеристики на един геймърски монитор, за които трябва да внимавате.

Размер и резолюция на геймърски монитор

Размерът на вашия нов геймърски монитор вероятно ще зависи от бюрото, на което ще го сложите.

24-инчовите модели обикновено са най-малките, но такъв геймърски монитор може да ви предложи наистина добро преживяване. Ако нямате проблем с размера, то съчетанието с резолюция Full HD ще ви гарантира ясна и чиста картина.

Средните варианти геймърски монитор са около 27 инча и са сред най-търсените. Те често са с резолюция 2560x1440, която можете да срещнете под името 1440p или QHD. Вероятно това е най-добрият геймърски монитор, който можете да имате – големината му е добра и често има по-висока честота на опресняване, което прави картината на бързите игри по-чиста.

Големият геймърски монитор би бил 32-инчов, с разделителна способност 4К. Той обаче изисква по-мощен компютър и захранване, тъй като броят на пикселите е наистина голям.

Освен стандартните модели обаче, можете да си изберете и съвсем различен геймърски монитор. Предлагат се ултрашироки и извити монитори, с които можете да се почувствате съвсем вътре в играта. Някои игри обаче не поддържат ултрашироко зрително поле и може да се окаже, че новият ви геймърски монитор не е съвсем подходящ.

Честота на опресняване на геймърски монитор

Геймърски монитор 2
Геймърски монитор -разгледайте всички модели!

След като помислихте за големината на вашия геймърски монитор, за ясните детайли и чистите цветове, време е да решите и каква да бъде честота на опресняване. Тя е наистина важна, ако искате да сте сигурни, че това, което виждате на своя геймърски монитор, е същото, което прави и компютърът в момента. Това ще ви позволи да сте наистина бързи и адекватни, да направите максимално добро представяне и да постигнете по-добри резултати в играта. Ето защо по-високата честота на опресняване е по-добрият вариант за избор на геймърски монитор.

Тази характеристика при обикновените монитори е около 50-60 Hz. За един хубав  геймърски монитор обаче е по-добре да изберете честота над 60 Hz. На пазара вече се предлагат модели с честота 144 Hz и това е препоръчителният вариант за сериозни игри с бърза графика и нужда от бързи реакции. Можете да намерите и геймърски монитор с честота на опресняване 360 Hz – това е максималната скорост, която можете да получите към момента.

И все пак не забравяйте: ако графичната ви карта не е в състояние да обработва достатъчно бързо информацията, подобен геймърски монитор няма да донесе съществена разлика в играта ви.

Време на реакция на геймърски монитор

Друга важна характеристика за добрия геймърски монитор е бързото време за реакция – то работи заедно с честотата на опресняване и правилния избор ще ви гарантира, че по време на движение графиката няма да е замъглена. За да получите наистина добър геймърски монитор, търсете време под 5 милисекунди (ms). За предпочитане обаче е да го намалите до 2 и дори до 1 ms или по-малко.

Адаптивна синхронизация на геймърски монитор

Адаптивната синхронизация е опция, която не всички монитори предлагат. Можете да я срещнете в моделите геймърски монитор под името FreeSync за AMD и G-Sync за NVIDIA. Най-общо казано, това е синхронизация според честотата на опресняване между монитора и графичната карта GPU. Това позволява кадрите да не се застъпват, а да се сменят плавно. Ако компютърът ви разполага с видео карта на NVIDIA, търсете монитори с G-Sync технология, ако сте с AMD, то ви трябва FreeSync.

HDR геймърски монитор

Геймърски монитор 3
Геймърски монитор - от JAR Computers!

Тази характеристика на един геймърски монитор всъщност е по-важна за качеството на картината, отколкото резолюцията. Това е система, която осигурява ярки цветове и страхотен контраст, които дават много по-живо усещане. Ако искате да имате такъв геймърски монитор, уверете се, че графичната ви карта, оперативната ви система и играта, която играете, могат да го поддържат.

Входове и изходи на геймърски монитор

Ако купувате нов геймърски монитор към настоящия ви компютър, проверете също така дали стандартите му за вход и изход съвпадат с тези, които имате. Истината е, че стандартите днес са доста много и имат допълнителни версии, което може да усложни доста нещата. Най-често се срещат DisplayPort, HDMI и USB Type C/Thunderbolt™ 3, но всеки от тях има по няколко версии, така че се съобразете и с това.

Най-вероятно е за своя геймърски монитор да имате нужда от DisplayPort 1.4 и HDMI 2.0. И двата стандарта са добри, осигуряват висока разделителна способност от 4K, както и добра честота на опресняване от 60 Hz или дори повече (но само при по-ниски резолюции). По-новите DisplayPort 2.0 и HDMI 2.1, могат да гарантират още по-висока резолюция и честота на кадрите на вашия геймърски монитор, като 4K при 120 Hz или дори 8K изображения.

Голяма част от моделите геймърски монитор позволяват директно към тях да включите периферни устройства като клавиатури и мишки. За целта са снабдени с USB портове. Могат да имат и аудио изход за слушалки или вход за вградени високоговорители.

Стойка на геймърски монитор

В повечето случаи един геймърски монитор е поставен на стойка, която осигурява регулиране на височината, наклона и ъгъла на въртене. Това ще ви помогне да нагласите дисплея така, че да сте в наистина удобна и ергономична поза, докато играете. Някои модели геймърски монитор имат допълнителни монтажни отвори на гърба, които позволяват да ги закрепите към стойки за стена.

Геймърски монитор от JAR Computers

В JAR Computers ще откриете стотици предложения за вашия нов геймърски монитор. Нашите специалисти са винаги готови да отговорят на въпросите ви, да ви консултират и насочат, за да сте сигурни, че сте направили най-добрия избор за геймърски монитор.

Не пропускайте да разгледате и геймърските мишки и клавиатури, както и специалните геймърски столове, които ще направят удоволствието от играта ви още по-голямо. А за да се потопите съвсем в света на игрите, добавете чифт качествени слушалки или тонколони, които да пресъздадат страхотния саунд още по-завладяващо.

 

Геймърски монитор – как да изберете

Размер и резолюция на геймърски монитор

Честота на опресняване на геймърски монитор

Време на реакция на геймърски монитор

Адаптивна синхронизация на геймърски монитор

HDR геймърски монитор

Входове и изходи на геймърски монитор

Стойка на геймърски монитор

Геймърски монитор от JAR Computers