Твърди дискове

Най-продавани от групата Покажи повече
На Промоция от групата Покажи повече
Какво е полезно да знаем за хард диска

Какво представлява хард дискът

Хард дискът (HDD – Hard Disc Drive) е енергонезависимо устройство за съхранение на данни. Обикновено се инсталира вътрешно в компютъра или лаптопа, прикрепен директно към дисковия контролер на дънната платка. Съдържа една или повече плочи, поставени вътре във въздушно запечатан корпус. Данните се записват на плочите с помощта на магнитна глава, която се движи бързо над тях, докато се въртят.

Вътрешният хард диск се намира в отделение за него и е свързан към дънната платка с помощта на ATA, SCSI или SATA кабел. Той се захранва чрез връзка към PSU на компютъра (захранващ блок). Хард дискът може да бъде и външен – обичайно се свърза с USB кабел.

Кратък исторически преглед на появата на хард диска

Хард диск 1
Хард диск - купете от нас!

Хард дискът е произведен и представен на пазара от IBM на 13 септември 1956г.

Той е използван за първи път в системата RAMAC 305 (Random Access Memory Accounting), с капацитет за съхранение от 5 MB и цена от около 50 000 долара (10 000 долара за мегабайт).

Първоначално хард дискът е вграден в компютъра и не може да се сваля.

През 1963 г. IBM разработва първия сменяем хард диск с капацитет за съхранение от 2,6 MB.

Първият хард диск с капацитет за съхранение от един гигабайт също е разработен от IBM през 1980 г. Той тежи 550 паунда (249.476 кг) и струва 40 000 долара.

През 1983 г. е представянето на първия 3,5-инчов хард диск, разработен от Rodime,  с капацитет за съхранение от 10 MB.

Seagate е първата компания, която представя хард диск с 7200 RPM през 1992г. Seagate представи и първия хард диск с 10 000 RPM през 1996 г. и първия хард диск с 15 000 RPM през 2000 г.

Основни функции на хард диска

Твърдият диск е хардуерният компонент, който съхранява цялото ви цифрово съдържание. Вашите документи, снимки, музика, видеоклипове, програми, предпочитания за приложения и операционна система представляват цифрово съдържание, съхранявано на хард диск.

Всичко, което се съхранява на хард диск, се измерва по отношение на размера на файла. Документите (текстът) обикновено са много малки, докато снимките са големи, музиката е още по-голяма, а видеоклиповете са най-големите. Хард дискът определя размера на цифровите файлове по отношение на мегабайти (MB), гигабайти (GB) и терабайти (TB).

Размери и интерфейс на хард диска

Хард дискът се предлага в два форм фактора - 3,5-инчово устройство и 2,5-инчово устройство. При твърдите дискове данните се съхраняват на въртящи се метални дискове, което означава, че са необходими повече дискове за по-голям капацитет на данни. Поради тази причина при настолните компютри хард дискът обикновено  3,5-инчов, с максимален капацитет от 22 TB, докато хард дискът за лаптоп обикновено е 2,5-инчов с максимален капацитет от 5 TB.

Що се отнася до свързването, повечето съвременни вътрешни хард диск устройства използват SATA конектори, а външните се свързват с  USB порт. 

На какво да обърнете внимание, кога избирате хард диск

Хард диск 2
Хард диск - вижте още!
  • Капацитет за съхранение на хард диска

Твърдите дискове се предлагат в широк спектър от капацитети, ограничаващи до 20TB на устройство поради физически лимит.

  • . Скорости на трансфер

Много фактори определят производителността на твърдия диск от потребителски клас, но оборотите в минута (RPM) са важни - по-високите обороти означават по-бързо прехвърляне на данни към и от устройството.

Можете да игнорирате скоростта на SATA на устройството. Например, ако е посочена като 6.0GB/s и 7200RPM, тази първа стойност е скоростта на SATA, която описва теоретичната максимална скорост на SATA връзка. Никой хард диск не може да прехвърля данни с такава скорост. Въпреки това, 7200RPM устройство винаги ще бъде по-бързо от 5400RPM.

  • Кеш пространството

Когато хард диск трябва да прехвърли данни от една секция на устройството към друга, той използва специална област от вградена памет, наречена кеш (или буфер).

По-големият кеш позволява на данните да се прехвърлят по-бързо, тъй като повече информация може да се съхранява наведнъж. Съвременният твърд диск може да има размери на кеша, вариращи от 8MB до 256MB.

  • Време за достъп

Традиционният твърд диск има няколко други фактора, които влияят на производителността, като например времето, необходимо на четеца да се позиционира, за да чете данни от или да запише данни на устройството. Реално няма стандартен начин за сравняване на времената за достъп. Освен това повечето твърди дискове работят на сходни нива в наши дни, така че няма нужда да се фокусирате твърде много върху този детайл.

  • Процент на неуспех при твърдия диск

Тъй като хард дискът има движещи се части, се очаква износване и разкъсване с течение на времето, но не всички твърди дискове се износват с еднаква скорост. Някои модели са склонни да се повредят в рамките на 12 месеца, докато други имат среден живот над шест години – проучете това внимателно за всеки модел хард диск,  преди да направите покупка.

Въпреки това, за дългосрочно съхранение на данни, което остава изключено в продължение на месеци или години, хард дисковете са доста издръжливи.

Външен хард диск срещу вътрешен хард диск

Хард диск 3
Хард диск - разберете сега!

Съществено нещо, което трябва да имате предвид, е дали този хард диск ще бъде поставен в корпус на настолен компютър/лаптоп, или ще се използва външно за свързване към много различни устройства.

Външният хард диск е идеален за съхранение, архивиране и прехвърляне. Обикновено се свързва с помощта на USB 2.0, 3.0 или 3.2, които имат максимални скорости на трансфер съответно 60MB/s, 625MB/s и 1250MB/s. USB 3.2 е за предпочитане, разбира се, но не е от съществено значение, освен ако не прехвърляте купища данни напред-назад всеки ден.

Външният хард диск е преносим. Той може да се споделя между няколко компютъра без никакви проблеми - просто изключвате USB кабела, включвате го другаде и сте готови. Можете също да включите такъв към телевизор или медиен център за директно възпроизвеждане на медия.

Във всички останали случаи вътрешният хард диск е за предпочитане.

И още нещо:

Всяко устройство с данни може да се използва вътрешно или външно — външният хард диск е по същество вътрешен хард диск, поставен в специален защитен корпус. Ако закупите външен хард диск, всъщност можете да го извадите от корпуса и да го използвате вътрешно!

Как да изберете правилния твърд диск?

    Изключително важно за всяка една компания е да не губи данни от служебните си устройства. Някои данни са изключително ценни – информация за клиенти, фактури, документи, презентации, архиви и други. Това е често срещан проблем с по-малките организации, които не разполагат със собствени ИТ специалисти. Твърдият диск може да бъде изключително полезен, ако държите да съхраните и защитите компютърните си данни.

     Изборът от производители, интерфейси, вид на използване, капацитет и характеристики е изключително голям, когато търсим твърд диск. С толкова много възможности е нормално човек да се затрудни с избора си. Ще Ви запознаем с най-важните правила, които трябва да знаете, когато избирате твърд диск за Вашия компютър.

№ 1: Твърдият диск е основно устройство за съхранение на данни

  Твърдият диск, наричан още хард диск или жаргонно - хард, е запаметяващо устройство и незаменим компонент на компютъра. Подходящият избор на твърд диск е изключително важен, тъй като на него съхраняваме всичките си ценни данни. По-високите класове твърди дискове са по-бързи и/ или оптимизирани за конкретен вид дейност, видеонаблюдение, сървъри, мрежови (NAS) устройства и др.

     Твърдите дискове позволяват да записвате и съхранявате информация на Вашият компютър  и извън него. Независимо дали търсите твърд диск за вграждане в устройство (вътрешен) или преносим (външен), има фактори, с които ще трябва да се съобразите. Ето и някои от тях:

  • Твърдите дискове биват 2 основни вида спрямо начина си на работа - HDD (hard disk drive) и SSD (solid state drive);
  • При HDD твърдите дискове информацията се съхранява по магнитен път върху покрити със специален слой плочи;
  • При SSD твърдите дискове, информацията се предава по електронен път и няма подвижни части, подобно на флаш (flash) паметите и RAM паметите;
  • Твърдите дискове тип HDD дават възможност за съхраняване на големи обеми от информация, но са по-бавни, докато твърдите дискове тип SSD към момента са с по-нисък капацитет, но могат да бъдат в пъти по-бързи от HDD дисковете.

№ 2: Трябва да знаете, че размерът за твърд диск също има значение!

     Следващият фактор, който не е за подценяване, когато избирате твърд диск, е неговия размер. Най-широко разпространените размери на твърдите дискове, от гледна точка на тяхната големина, са именно 3,5 инча (или 8,89 см) и 2,5 инча (или 6,35 см). По- големите размери твърди дискове тип HDD от 3,5 инча (или 8,89 см) са предназначени по-скоро за настолни компютри, мрежови (NAS) устройства и сървъри, както и NVR устройства, където има повече пространство, а по-малките от 2,5 инча (или 6,35 см) HDD и SSD твърди дискове са предназначени по-скоро за лаптопи, mini PC и други, където пространството е от значение, но са и напълно съвместими с настолните компютри.

№ 3: С какво трябва да внимаваме при избора на съответна технология?

     Интерфейсът на всеки твърд диск е много важен, тъй като подходящият съединител осигурява по-бърз трансфер на данни. Основните видове интерфейсни портове за вътрешен твърд диск са SATA3 (6GB/s), m.2 (SATA3(6GB/s)), m.2 (NVME), както и SAS (12GB/s), който се използва за сървърни устройства. Когато избирате m.2 (NVME) диск, трябва да знаете, кое поколение PCIe поддържа вашето устройсво, за да използвате максимума от скростта на желаното SSD. От изключително значение е да изберете правилният вид твърд диск, спрямо интерфейсите, които са поддържани от Вашето устройство, тъй като има опасност от несъвместимост или повреда на устройството Ви. Ако все пак се колебаете на кой твърд диск конкретно да се спрете, молим, свържете се с нашите консултанти.

   При преносимият външен твърд диск основните масово използвани портове сa стандартните USB А, по-малките UBS Type C и Thunderbolt. Тук изборът е лесен, но все пак, ако имате колебание за правилния твърд диск, молим, свържете се с наш консултант.

№ 4: Какъв е капацитетът на твърдия диск или колко данни може да съхранява той?

     Избирайки твърд диск, трябва да знаете, че неговият капацитет е може би една от най-важните характеристики, тъй като от капацитета му зависи колко данни всъщност е способен да съхранява той. Колкото по-голям капацитет има твърдият диск, толкова повече място осигурява за Вашите данни. Твърдите дискове с по-голям капацитет са способни на по-ефективна производителност. Техните стойности варират между 146 GB и 16 TB.

№ 5: Какви са скоростите на четене и запис на твърдия диск?

     Скоростта на въртене на твърдият диск е определящ както за скоростта на функциониране на компютъра, така и за неговата бързина на изпълнение на задачите. При HDD твърдият диск, тя е между 5 400 и 7 200 rpm, съответно около 50 MB/s - 220 MB/s. Съществуват твърди дискове и със скорост 10000 rpm - 15 000 rpm, но те са предвидени за сървъри и използват различен интерфейс от този на настолните компютри и лаптопите. При SSD твърдите дискове, скоростите се определят само в MB/s, тъй като те нямат въртящи се дискове, което ги прави значително по бързи. При SSD твърдите дискове тип SATA скоростта е между около 320 MB/s и 560 MB/s, а при SSD твърдите дискове тип NVME скоростта може да достигне до над 7000 MB/s.

№6: На SSD или HDD да се спрете?

     Вече обяснихме защо скоростта и капацитета са изключително важни характеристики, с които трябва да се съобразявате, когато избирате твърд диск. Сега ще Ви дадем малко повече информация относно техния шум. По-тихата работа е по-присъща за SSD устройствата, тъй като, за разлика от традиционните HDD устройства, те функционират без излишни движещи се части, което не затормозява системата и гарантира по-безшумна работа. Поради тази причина, SSD дисковете работят и значително по-бързо от HDD дисковете. Техният недостатък обаче е, че техния капацитет е по-малък за момента. HDD дисковете съответно имат по-голям капацитет, но не са толкова бързи и тихи.

JAR Computers ви предлага своята помощ при избора на вътрешен или външен хард диск

     В JAR computers можете да откриете различни класове твърди дискове, в зависимост от Вашите предпочитания и нужди. Предлагаме огромно разнообразие от модели твърди дискове– над 1500, както и богат избор на твърди дискове от 146 GB до над 16 TB на водещи производители. Техния ценови диапазон зависи от изброените характеристики, описани по-горе.

     Открийте външни и вътрешни твърди дискове, HDD и SSD устройства, кутии и охладители за твърди дискове, както и мрежови дискове (NAS уствойства) на https://www.jarcomputers.com.

   Всички наши продукти са с гарантиран произход. Предоставяме възможност също и за гаранционен и извънгаранционен сервиз. Ние Ви предлагаме богат избор, експресна доставка и изгодни условия при покупка на изплащане. Освен това, често организираме промоционални кампании, в които включваме голяма част от нашия продуктов асортимент. Следейки активно нашите кампании, Вие имате възможността да намирате изгодно продуктите, които търсите. Удовлетвореността на нашите клиенти е наш приоритет!

Голямо разнообразие от модели и цени ви очакват в магазините на JAR Computers – не се колебайте да попитате нашите служители, ако имате въпроси.

Те ще ви ориентират и в това кой вид и модел хард диск можете да вземете на разсрочено плащане.

Заповядайте в JAR Computers!