Дънни платки

Най-продавани от групата Покажи повече
На Промоция от групата Покажи повече
Дънна платка – какво да търсите

Дънна платка 1
Дънна платка - Разгледайте при нас!

Дънна платка притежават компютърът, смартфонът, телевизорът, таблетът, лаптопът. Това е онзи компонент в електронното устройство, който позволява на останалите елементи като процесор, видео карта, памет да комуникират помежду си и да функционират заедно. Обикновено тя е вградена в по-малките устройства, но все пак можете да купите отделна дънна платка за своя компютър и да подобрите работата му, като я инсталирате в конфигурацията.

Когато избирате дънна платка, ще имате нужда от повече информация, за да направите правилен избор за своите нужди и компютър. Изборът ви ще зависи предимно от това дали искате да надградите конфигурацията с времето, или предпочитате да я оставите в настоящето ѝ състояние.

Производители на дънна платка

Компаниите, които произвеждат дънна платка, не са особено много в световен мащаб. Ето кои са най-често използваните днес.

  • Asus – фирмата е от Тайван и е един от най-големите производители на компоненти за компютри в света. Тук моделите са много и можете да намерите варианти от различен ценови сегмент и с разнообразни характеристики. Може би най-популярни сред геймърите с техните серии ROG и TUF.
  • Gigabyte – също тайвански производител с огромно портфолио от разнообразни модели и цени на дънна платка. Основана през 1986 г., компанията се нарежда сред челните производители с най-дългогодишен опит в бранша.
  • ASRock ще ви предложат висок клас дънна платка за домашен компютър, но имат и варианти в средния сектор, както и най-бюджетните решения.
  • MSI произвежда преди всичко гейминг компоненти. Компанията се хвали, че често изпитва продуктите си при геймърите и се съобразява с техните изисквания за подобрения.
  • EVGA – американска компания с дъщерни фирми в Мюнхен и Хонконг. Основан през 1999 в Калифорния, брандът е познат най-вече с продукти като дънни платки, видео карти и захранвания. EVGA дънна платка ще откриете най-вече в средния и висок ценови клас.

Специалистите на JAR Computers препоръчват да не избирате най-евтината дънна платка, която видите. Трябва да се съобразите с размера ѝ и компонентите, които ще поставите върху нея.. По-голямата ще ви позволи да надграждате компютъра си с времето, което също я прави добра инвестиция.

Чипсет и гнездо (сокет) на дънна платка

Дънна платка 2
Дънна платка - изберете JAR Computers

Когато избирате дънна платка, трябва да помислите и за правилния чипсет. Той ще зависи от производителя на вашия процесор – Intel или AMD. Различните чипсети на двете марки работят с различни видове и поколения процесори. Най-добре е да изберете процесор, а след това и дънна платка с подходящ чипсет, който го поддържа. Друга важна характеристика е гнездото на една дънна платка – това е начинът, по който процесорът се захваща към нея, и също трябва да бъде съобразена с процесора, с който разполагате, за да можете да направите правилната конфигурация.

Ако не сте сигурни каква дънна платка трябва да изберете, попитайте нашите консултанти. Те ще ви ориентират и ще ви помогнат да изберете подходящ чипсет и гнездо (сокет).

Размер на дънна платка

Можете да изберете дънна платка и според размера ѝ. Съобразете го с кутията на устройството, което имате. По-голямата обикновено може да поддържа повече компоненти, но невинаги е възможно да използвате най-голямата, която можете да си позволите, поради физическите ограничения, които ще ви наложи кутията на устройството.

Различните размери дънна платка се обозначават по следния начин:

ATX – размер 305х244 мм. Това е голямата дънна платка. Предназначена е за гейминг или професионални конфигурации. Може да поддържа много вътрешни и външни елементи.

MicroATX – размер 244х244 мм. Такава дънна платка е на малко по-ниска цена и към нея можете да включите по-малко на брой компоненти.

Mini-ITX – размер 170х170 мм. Това е най-малката и евтина дънна платка, подходяща за непретенциозни, компактни компютри.

Има и по-малко разпространени, по-големи платки тип EATX и XL-ATX, но често нямат кой знае какви предимства пред ATX, а и броят на кутиите, които ги поддържат, намалява с увеличаването на размера.

Портове за RAM памет на дънна платка

Количеството RAM памет е важно за цялостното функциониране на компютъра и платките на този компонент също се инсталират върху компютърната дънна платка. Една голяма дънна платка може да ви предложи до 8 слота за RAM памет, средните варианти – около 4-6. Най-евтината и малка платка обикновено разполага с най-много 2 слота.

На самата дънна платка може да видите и обозначения за типа RAM памет, която може да поддържа. Освен това е важно да знаете и колко GB памет може да поддържа конкретната дънна платка, за да сте сигурни, че в крайна сметка ще получите добре работеща конфигурация, която отговаря на изискванията и нуждите ви.

Дънна платка и видео карта

Всяка дънна платка разполага със специално място за видео карта за компютъра. По същество това място се нарича PCIe гнездо (слот). Когато избирате дънна платка, трябва да се уверите, че видео картата, която искате, няма да закрие някой от слотовете за RAM памет или другите PCIe разширителни слотове, особено ако планирате да поставяте други устройства в тях, напр. звукова или мрежова карта.

Портове на дънна платка

Дънна платка 3
Дънна платка - свържете се с нас!

Всяка дънна платка разполага също така с разнообразен набор от портове за включване на периферни устройства. Добре е да ги съобразите с това, с което разполагате. Обикновено самите портове се извеждат на кутията, за да можете да имате по-лесен достъп до тях. Ето какво можете да очаквате от една дънна платка.

USB 3 / USB 3.1 Gen1: Повечето периферни устройства работят с тях, така че колкото повече такива портове предлага вашата дънна платка, толкова по-добре.

USB 2: Този порт на дънна платка е по-бавен, но пък е много подходящ за включване на клавиатури, мишки и много други устройства.

USB 3.1/3.2 Gen2: Това е сравнително нова система, но осигурява осигурява 10 Gbps честотна лента, което е двойно повече от с USB 3.1 Gen 1 / USB 3.0. USB 3.2 Gen2 2x2 удвоява тази честотна лента с още две 20 Gbps ленти. Ако желаете по-високи скорости, то трябва да се целите в дънна платка с Thunderbolt 3 или 4, или USB 4.0 порт.

USB Type-C: Тези портове в една дънна платка са предназначени за по-нови устройства, през тях, можете да изкарате дори видео сигнал.

HDMI / DisplayPort видео изход: Имате нужда от такава дънна платка само ако смятате да добавите интегрирана графика.

Аудио портове: Такава дънна платка ще ви позволи да включите високоговорители или слушалки с жак.

PS/2 портове: Такива модели почти не се произвеждат вече, тъй като са съвместими само с наистина стари клавиатури и мишки.

Thunderbolt: Такъв порт осигурява възможно най-бързата връзка – до 40 Gbps. Все по-често срещани са, предлагат се дори в най-бюджетните класове, а същевременно осигуряват свръх бързи скорости.

Дънна платка от JAR Computers

Ако се колебаете коя дънна платка е подходяща за вас, попитайте нашите консултанти. Те ще ви ориентират бързо в огромното разнообразие в каталога ни и ще ви помогнат да направите правилния избор според вашите нужди, възможности и компютърни конфигурации.

 

Дънна платка – какво да търсите

Производители на дънна платка

Чипсет и гнездо (сокет) на дънна платка

Размер на дънна платка

Портове за RAM памет на дънна платка

Дънна платка и видео карта

Портове на дънна платка

Дънна платка от JAR Computers