Графични таблети

Филтри dole

Order by Table
Order by List

 1. Графичен таблет Xiaomi Mi LCD Writing Tablet 13.5” (BHR4245GL) (бял), 13.5” LCD дисплей, писалкаГрафичен таблет Xiaomi Mi LCD Writing Tablet 13.5” (BHR4245GL) (бял), 13.5” LCD дисплей, писалка  47.98 лв

Какво е важно да знаете за графичния таблет

Първото важно уточнение е, че графичният таблет не бива да се бърка с обичайния таблет за широка употреба – вторият се използва за преглед и възпроизвеждане на съдържание, докато графичният таблет е творец, той създава изкуство. Разбира се това не би могло да се случи без на вашата веща намеса и без някои специфични характеристики на графичния таблет.

Ако се питате трябва ли ви графичен таблет

Графичен таблет 1
Графичен таблет - купете от нас!

Отговорът Да е сигурен за онези от вас, които се занимават с графичен дизайн и/или са илюстратори, но това не значи, че ако не сте сред тях, няма да изпитате радост и удоволствие от това да творите с помощта на графичен таблет.

Ако сега прохождате в работата с графичен таблет, бихте могли да пробвате с таблет без дисплей, тъй като той е по-бюджетен вариант.

При този вид графичен таблет всички сигнали се регистрират само от дъската, стилусът (писалката) е без батерии и потокът на информация е двуканален - единият се получава от сензорите за писалката, а другият се обработва и изпраща към компютъра.

Ако пък вече сте напреднали, би било чудесно да се ориентирате към графичен таблет с дисплей – писалката и таблетът обменят непрекъснато информация помежду си, вие рисувате директно върху дисплея и виждате веднага резултата.

Как да изберете подходящия за вас графичен таблет – някои от критериите, които имат значение

 • Резолюцията на графичния таблет

Някои таблети измерват разделителната способност в пиксели, докато повечето използват стандарта LPI (Lines per Inch).

Най-важното нещо, което трябва да знаете, преди да купите графичен таблет, е каква резолюция предоставя. По същество, колкото по-висока е предоставената разделителна способност, толкова по-фини  детайли можете да постигнете във вашите рисунки и чертежи.

Ако ще използвате графичния таблет за основен дизайн, напр. на лого, може да не са необходими фини детайли и бихте могли да си закупите по-базов таблет с по-ниска резолюция. Ако се занимавате с изобразително изкуство или фотореалистични рисунки, от друга страна, високата резолюция е необходима и трябва да се счита за заслужаваща си инвестиция.

На практика графичен таблет с резолюция 1000 LPI е достатъчна за добри резултати, но ако можете да си позволите и повече – още по-добре.

 • Чувствителност (ниво) на натиск

Чувствителността на натиск на графичния таблет е толкова важен фактор за качеството, което можете да постигнете във вашите рисунки!

Ако трябва да правите само прости скици, може да не се вълнувате твърде много за нея, но за всяка сериозна художествена и дизайнерска работа е от съществено значение.

Всеки актуален, сериозен графичен таблет включва чувствителност на натиск и може да променя дълбочината на щрих в зависимост от това колко здраво нанасяте стилуса. Както при резолюцията, таблетите могат да варират много по отношение на чувствителността им. Даден по-скромен графичен таблет може изобщо да няма чувствителност към натиск, затова проверявайте внимателно, когато купувате, ако тя е важна за вас. Истината е, че когато видите резултатите, които може да осигури тази чувствителност, никога няма да си помислите да работите с нещо друго -

графичният таблет с висока чувствителност дава усещане, близко до това с истински химикалки и моливи върху хартия или платно.

 • Скорост на проследяване - има по-голямо значение при графичния таблет без дисплей.

Този фактор се измерва в точки за секунда (PPS). Колкото по-голямо е числото, толкова по-добра е скоростта на проследяване, което означава, че има по-малко време на закъснение (lag)  между момента, в който направите щрих върху повърхността на графичния таблет, и този, в който компютърът реагира на него.

Графичен таблет 2
Графичен таблет - вижте още!
 • Работната повърхност и физическите размери на графичния таблет

Размерът на графичния таблет е индивидуален въпрос, но много важен – обикновено се следва логиката, че по-големият е по-добър, но това не винаги е така.

По-малък графичен таблет може да осигури по-висока разделителна способност, спрямо вложената сума, и много графични артисти ( художници и др.) смятат, че малките таблети работят перфектно.

Ако предпочитате голям графичен таблет с висока резолюция, защото обичате да творите с размах и по-крупни размери, пригответе си повечко пространство.

Имайте предвид обаче, че ако изберете графичен таблет без дисплей, е вероятно да има голяма диспропорция между работната повърхност и екрана на компютъра - тази разлика обикновено изисква период на адаптация в началото.

И не на последно място – проверете размерите и на самия графичен таблет, и на работната му повърхност, помислете за вида изкуство, което смятате да правите, и се уверете, че сте избрали продукт с активна зона, която е съобразена с вашите крайни цели.

 • Тип стилус на графичния таблет

Таблетите за рисуване се предлагат с един от трите типа стилуси:

захранвани от батерии, презареждащи се или електромагнитен резонанс (EMR).

Стилусите, захранвани с батерии, обикновено са по-дебели, за да могат да поберат батерията, което може да ги направи малко големи и не най-удобни за малки ръце. Ако използвате този тип писалка за графичен таблет, важно е винаги да имате допълнителни батерии под ръка, в случай че тя спре ненадейно.

Акумулаторните стилуси за графичен таблет се нуждаят от зареждане точно като телефон или лаптоп, обикновено са по-тънки и се вписват удобно в ръката ви.

EMR стилусите използват иновативна електромагнитна честота, която прехвърля мощност към писалката безжично направо от графичния таблет, така че няма нужда да я зареждате. Това е най-новият от трите вида.

 • Бутони за контрол

Графичният таблет обикновено има бутони, които могат да бъдат персонализирани да запаметят най-често извършваните от вас действия и да пестите време. Броят програмируеми бутони и това, което можете да ги програмирате да правят, ще варира в зависимост от модела графичен таблет.

 • Съвместимост на ОС и софтуер

Графичният таблет обикновено има съвместимост с Windows, Mac и повечето версии на Linux, но все е добре да проучите това предварително.

 • Мултитъч - функция за управление на някои модели графичен таблет, с повече от един пръст едновременно – скролвате и зуумвате с лекота.
 • Чувствителността на наклон е друга практична функция.

Графичният таблет, разполагащ с нея има сензор в стилуса, който може да определи ъгъла на писалката и съответно да можете да рисувате различни видове линии, точно както бихте направили с молив и хартия.

Графичен таблет 3
Графичен таблет - разберете повече!

Ако не сте сигурни кой модел графичен таблет е за вас - доверете се на консултантите от екипа на JAR Computers

Има още полезни неща, които може да научите преди да направите вашия избор на графичен таблет.

В магазините на Jar Computers ви очаква голямо разнообразие от модели, при това с възможност за разсрочено плащане!

Какво е важно да знаете за графичния таблет

Ако се питате трябва ли ви графичен таблет

Как да изберете подходящия за вас графичен таблет – някои от критериите, които имат значение

Ако не сте сигурни кой модел графичен таблет е за вас – доверете се на консултантите от екипа на JAR Computersv