Твърди дискове

Най-продавани от групата Покажи повече
На Промоция от групата Покажи повече
Как да изберете правилният твърд диск?

    Изключително важно за всяка една компания е да не губи данни от служебните си устройства. Някои данни са изключително ценни – информация за клиенти, фактури, документи, презентации, архиви и други. Това е често срещан проблем с по-малките организации, които не разполагат със собствени ИТ специалисти. Твърдият диск може да бъде изключително полезен, ако държите да съхраните и защитите компютърните си данни.

     Изборът от производители, интерфейси, вид на използване, капацитет и характеристики е изключително голям, когато търсим твърд диск. С толкова много възможности е нормално човек да се затрудни с избора си. Ще Ви запознаем с най-важните правила, които трябва да знаете, когато избирате твърд диск за Вашия компютър.

№ 1: Твърдият диск е основно устройство за съхранение на данни

  Твърдият диск, наричан още хард диск или жаргонно - хард, е запаметяващо устройство и незаменим компонент на компютъра. Подходящият избор на твърд диск е изключително важен, тъй като на него съхраняваме всичките си ценни данни. По-високите класове твърди дискове са по-бързи и/ или оптимизирани за конкретен вид дейност, видеонаблюдение, сървъри, мрежови (NAS) устройства и др.

     Твърдите дискове позволяват да записвате и съхранявате информация на Вашият компютър  и извън него. Независимо дали търсите твърд диск за вграждане в устройство (вътрешен) или преносим (външен), има фактори, с които ще трябва да се съобразите. Ето и някои от тях:

  • Твърдите дискове биват 2 основни вида спрямо начина си на работа - HDD (hard disk drive) и SSD (solid state drive);
  • При HDD твърдите дискове информацията се съхранява по магнитен път върху покрити със специален слой плочи;
  • При SSD твърдите дискове, информацията се предава по електронен път и няма подвижни части, подобно на флаш (flash) паметите и RAM паметите;
  • Твърдите дискове тип HDD дават възможност за съхраняване на големи обеми от информация, но са по-бавни, докато твърдите дискове тип SSD към момента са с по-нисък капацитет, но могат да бъдат в пъти по-бързи от HDD дисковете.

№ 2: Трябва да знаете, че размерът за твърд диск също има значение!

     Следващият фактор, който не е за подценяване, когато избирате твърд диск, е неговия размер. Най-широко разпространените размери на твърдите дискове, от гледна точка на тяхната големина, са именно 3,5 инча (или 8,89 см) и 2,5 инча (или 6,35 см). По- големите размери твърди дискове тип HDD от 3,5 инча (или 8,89 см) са предназначени по-скоро за настолни компютри, мрежови (NAS) устройства и сървъри, както и NVR устройства, където има повече пространство, а по-малките от 2,5 инча (или 6,35 см) HDD и SSD твърди дискове са предназначени по-скоро за лаптопи, mini PC и други, където пространството е от значение, но са и напълно съвместими с настолните компютри.

№ 3: С какво трябва да внимаваме при избора на съответна технология?

     Интерфейсът на всеки твърд диск е много важен, тъй като подходящият съединител осигурява по-бърз трансфер на данни. Основните видове интерфейсни портове за вътрешен твърд диск са SATA3 (6GB/s), m.2 (SATA3(6GB/s)), m.2 (NVME), както и SAS (12GB/s), който се използва за сървърни устройства. От изключително значение е да изберете правилният вид твърд диск, спрямо интерфейсите, които са поддържани от Вашето устройство, тъй като има опасност от несъвместимост или повреда на устройството Ви. Ако все пак се колебаете на кой твърд диск конкретно да се спрете, молим, свържете се с нашите консултанти.

   При преносимият външен твърд диск основните масово използвани портове сa стандартните USB А, по-малките UBS Type C и Thunderbolt. Тук изборът е лесен, но все пак, ако имате колебание за правилния твърд диск, молим, свържете се с наш консултант.

№ 4: Какъв е капацитетът на твърдият диск или колко данни може да съхранява той?

     Избирайки твърд диск, трябва да знаете, че неговият капацитет е може би една от най-важните характеристики, тъй като от капацитета му зависи колко данни всъщност е способен да съхранява той. Колкото по-голям капацитет има твърдият диск, толкова повече място осигурява за Вашите данни. Твърдите дискове с по-голям капацитет са способни на по-ефективна производителност. Техните стойности варират между 146 GB и 16 TB.

№ 5: Какви са скоростите на четене и запис на твърдият диск?

     Скоростта на въртене на твърдият диск е определящ както за скоростта на функциониране на компютъра, така и за неговата бързина на изпълнение на задачите. При HDD твърдият диск, тя е между 5 400 и 7 200 rpm, съответно около 50 MB/s - 220 MB/s. Съществуват твърди дискове и със скорост 10000 rpm - 15 000 rpm, но те са предвидени за сървъри и използват различен интерфейс от този на настолните компютри и лаптопите. При SSD твърдите дискове, скоростите се определят само в MB/s, тъй като те нямат въртящи се дискове, което ги прави значително по бързи. При SSD твърдите дискове тип SATA скоростта е между около 320 MB/s и 560 MB/s, а при SSD твърдите дискове тип NVME скоростта може да достигне до 7000 MB/s.

№6: На SSD или HDD да се спрете?

     Вече обяснихме защо скоростта и капацитета са изключително важни характеристики, с които трябва да се съобразявате, когато избирате твърд диск. Сега ще Ви дадем малко повече информация относно техния шум. По-тихата работа е по-присъща за SSD устройствата, тъй като, за разлика от традиционните HDD устройства, те функционират без излишни движещи се части, което не затормозява системата и гарантира по-безшумна работа. Поради тази причина, SSD дисковете работят и значително по-бързо от HDD дисковете. Техният недостатък обаче е, че техния капацитет е по-малък за момента. HDD дисковете съответно имат по-голям капацитет, но не са толкова бързи и тихи.

     В JAR computers можете да откриете различни класове твърди дискове, в зависимост от Вашите предпочитания и нужди. Предлагаме огромно разнообразие от модели твърди дискове– над 1500, както и богат избор на твърди дискове от 146 GB до над 16 TB на водещи производители. Техният ценови диапазон зависи от изброените характеристики, описани по-горе.

     Открийте външни и вътрешни твърди дискове, HDD и SSD устройства, кутии и охладители за твърди дискове, както и мрежови дискове (NAS уствойства) на https://www.jarcomputers.com.

   Всички наши продукти са с гарантиран произход. Предоставяме възможност също и за гаранционен и извънгаранционен сервиз. Ние Ви предлагаме богат избор, експресна доставка и изгодни условия при покупка на изплащане. Освен това, често организираме промоционални кампании, в които включваме голяма част от нашия продуктов асортимент. Следейки активно нашите кампании, Вие имате възможността да намирате изгодно продуктите, които търсите. Удовлетвореността на нашите клиенти е наш приоритет!