PlayStation

Най-продавани от групата Покажи повече
На Промоция от групата Покажи повече
PlayStation игра или нови измерения на реалността

Вероятно все още има хора, които не знаят много за произхода на  PlayStation, нито какво представляват игрите от този вид и докъде са се развили.

Тази статия е за онези, които са любопитни да научат повече, а и за всички големи ценители и почитатели на PlayStation.

Раждането на PlayStation

PlayStation 1
PlayStation - купете от нас!

Не е за вярване, но първата PlayStation се появява преди повече от 25г., в Япония – на 3-ти декември 1994г. Sony изстрелва своя първи модел и бързо влиза в конкуренция с Nintendo и Sega.

Катализаторът за конзолата PlayStation всъщност се ражда от неуспешно партньорство с Nintendo, когато Sony преговаря за създаването на приставка за Super Nintendo.

Може да се каже, че излизането на бял свят на PlayStation променя игралната индустрия завинаги. Оригиналната PlayStation изиграва ключова роля в прехода на индустрията от 2D графика към 3D изобразяване в реално време. Използването на  компакт диск формат й позволява да прокара висококачествено видео с пълно движение - нещо, което конкурентният N64 се мъчи да направи със своите касети с ограничено пространство.

Що се отнася до съхранението, PlayStation не разполагала с вътрешен твърд диск. Вместо това, запазването на игри изисква използването на карти с памет, които по онова време са с мизерните 128 KB.

Също така си струва да се спомене, че PlayStation първоначално не се доставя с DualShock контролер - на основния  контролер за PlayStation липсват бутони за палците и force-feedback технология. По-късно Sony ще пусне първия си контролер DualShock през 1997 г., който ще добави тези функции.

Еволюцията на PlayStation конзолите

И така – след като през 1994г. на пазара излиза първата конзола PlayStation, тя бързо става най-продаваната за времето си.

Нека направим обзор на другите значимите творения в развитието на PlayStation през годините, довели до заслужената популярност и днес:

 • PS one - започвайки традицията си да прави по-малки версии на своите конзоли, Sony пуска PS one на 7 юли 2000 г. Освен че e по-малка, тази PlayStation конзола е и много по-закръглена. Тя също така получава актуализиран графичен потребителски интерфейс. Актуализираната PS One всъщност се представя изненадващо добре и дори надминава не само оригиналната конзола, но и PlayStation 2.
 • PlayStation 2 - пусната в Япония на 4 март 2000 г., PS2 се превръща в най-продаваната конзола - повече от 155 милиона бройки за 12-годишен период.

PlayStation 2 стартира със своя Emotion Engine CPU - едноядрен процесор, който включва 32MB системна RAM и 4MB видео RAM. PlayStation конзолата е съвместима с повечето игри за PS1, което е рядка функция по онова време. Това e и първата конзола, поддържаща DVD-та - позволява на PS2 да възпроизвежда DVD филми. Освен това е и първата конзола, поддържаща USB портове, от които камерата на PlayStation EyeToy ще може да се възползва при пускането си през 2003 г.

PlayStation 2
PlayStation - вижте повече!

За разлика от PS1, която използва 128KB карти, тук паметта е увеличена до 8MB. PlayStation 2 представя също и DualShock 2 – този контролер също е свързан чрез кабел, но е с ново черно покритие.

 • PlayStation 2 Hard Disk Drive (2001) – забележително е, че PS2 вече си има собствен твърд диск като допълнителен аксесоар. 40GB-то устройство се включва към оригиналната машина и може да се използва за инсталиране на игри, за да се ускори времето за зареждане.
 • PlayStation 2 Slimline (2004) – Sony продължава стратегията си за по-малки версии и представя една по-тиха и тънка PlayStation конзола, която е подобрена и с добавянето на Ethernet порт.
 • PlayStation 3 – PS3 дебютира на 11.11.2006г. в Япония, а седмица по-късно и в Северна Америка, и е първата конзола, която има Blu-ray устройство. Първоначалните версии на тази PlayStation конзола са съвместими с PS2 игри, но поради високите разходи тази функция бързо е премахната.

Друго важно подобрение е, че PlayStation 3 въвежда Wi-Fi връзка и се предлага с 20GB вътрешен хард диск; позволява също на потребителите да инсталират и свой собствен HDD.

Освен това се ражда PlayStation Network - тя позволява на играчите да изтеглят игри и да използват приложения за гледане на видео като Netflix и YouTube. Като допълнение, PS3 представя абонаментната услуга на компанията PlayStation Plus, която предоставя на геймърите ранен достъп до бета версии и отстъпки за игри.

PlayStation 3 също така представя DualShock 3 - беше първата безжична версия на контролер на Sony. Освен това DS3 включва и технология за разпознаване на движение - Sony ще пусне свой собствен контролер PlayStation Move за PS3 през 2010г.

 • PlayStation 3 Slim (септември 2009) - тази версия е по-малка, по-лека, по-тиха и използва по-малко енергия. Първите тънки PlayStation 3 също така значително разширяват наличното пространство за съхранение на изтеглени игри - до 320GB.

Конзолата вече е с променено лого, с нов шрифт

PlayStation 3
PlayStation - разберете сега!
 • PlayStation 3 Super Slim (2012) – още по-тънка и лека версия, с по-голям обем за съхранение и Blu-ray с плъзгащ капак в горната част.
 • PlayStation 4 (2013) - тук вече PlayStation се сдобива освен с подобрен дизайн, но и с по-мощен 8-ядрен процесор, както и с поддържане на HDR10 видео. PS4 също така въвежда възможността за качване и споделяне на геймплей клипове. Към контролера DualShock 4 е добавен ергономичен бутон за споделяне, а също и портове за слушалки и микрофон.
 • PS4 проправя пътя за появата на PlayStation VR (2016) – далеч не перфектно, но единственото истинско VR устройство за потребителите на конзола по това време.
 • PlayStation 4 Pro (2016) – освен по-тънък и компактен дизайн, тук вече има 1TB HDD, по-бърз процесор, подобрена графика и поддръжка на 4K игри.
 • PlayStation 5 (2020) – отличава се със смел нов дизайн заедно със сериозно преосмислени контролери. Под капака е AMD CPU и GPU технология, която дава възможност за 4K игри при 60 FPS и дори до 120 FPS с подходящата поддръжка.

PS5 също може да се похвали с SSD съхранение. Можем да кажем, че игрите се зареждат преди да сме мигнали и за щастие PS5 е съвместима с по-голямата част от игрите за PS4.

JAR Computers е вашият помощник в избора на PlayStation

При нас ще откриете от PS Classic, през PS4 Pro и PS4 Slim, до PS5 и многообразие от игри за тях, очила за виртуална реалност, както и подходящи слушалки, резервни тапи за контролер, силиконови протектори за гейм пад и какво ли още не.

Разгледайте и попитайте нашите компетентни служители.

JAR Computers е на ваше разположение.

Раждането на PlayStation

Еволюцията на PlayStation конзолите

JAR Computers е вашият помощник в избора на PlayStation