Настолни компютри Процесори

Филтри dole

Сортирай по:
Order by Table
Order by List
Order by List

 1. 508.24
  BGN
  609.89 лв

 2. 474.99
  BGN
  569.99 лв

 3. 497.49
  BGN
  596.99 лв

 4. 634.99
  BGN
  761.99 лв

 5. 268.33
  BGN
  321.99 лв

 6. 133.33
  BGN
  159.99 лв

 7. 50.83
  BGN
  60.99 лв

 8. 564.40
  BGN
  677.28 лв

 9. 221.87
  BGN
  266.24 лв

 10. 132.55
  BGN
  159.06 лв

 11. 712.33
  BGN
  854.80 лв

 12. 982.50
  BGN
  1179.00 лв

 13. 605.46
  BGN
  726.55 лв

 14. 1500.16
  BGN
  1800.19 лв

 15. 415.65
  BGN
  498.78 лв

 16. 565.11
  BGN
  678.13 лв

 17. 122.81
  BGN
  147.38 лв

 18. 412.82
  BGN
  495.38 лв

 19. 132.37
  BGN
  158.85 лв

 20. 308.73
  BGN
  370.47 лв

 21. 309.00
  BGN
  370.79 лв

 22. 314.51
  BGN
  377.42 лв

 23. 614.52
  BGN
  737.42 лв

 24. 265.35
  BGN
  318.42 лв

 25. 272.99
  BGN
  327.59 лв

 26. 53.46
  BGN
  64.15 лв


Какво представлява процесорът (CPU)?

Централният процесор (CPU – central processing unit) често се нарича само процесор. Той е най-важната част от всеки компютър и представлява основния чип в него, отговорен за изпълнението на всички задачи. Изгражда се от поставяне на милиарди микроскопични транзистори на един компютърен чип. Те му позволяват да прави изчисленията, от които се нуждае, за да стартира програми, които се съхраняват в паметта на компютърната система. Микропроцесорът е централен процесор, в който всички или голяма част от логическите и математическите операции се изпълняват от една или няколко интегрални схеми. Той обединява в един малък чип CPU функциите и други допълнителни елементи, които са неразделна част от съвременните процесори. Съставният му елемент е транзисторът, който е в основата на всички съвременни електронни устройства – използва се както в компютрите, така и в уреди като перални или сушилни машини, хладилници, прахосмукачки и други. Друг компонент на процесора са логическите елементи (logic gates), свързващи всички транзистори в едно цяло, за да се изпълняват задачи и да оползотворяват електронната бинарна информация. Процесорът е най-важният елемент от компютърната системата, когато става на въпрос за изчислителна мощ, тъй като повечето изчисления се извършват именно от процесора. Процесорите са различават по размери и разположение на конекторите, които изискват съответните съвместими гнезда („слотове“) на дънната платка.

Как да изберете правилния процесор?

Най-важните спецификации, на които задължително трябва да обърнете внимание, когато търсите да закупите процесор, са:

 • Тактова честота (Frequency) – представлява скоростта, с която CPU оперира. Колкото по-висока е нейната стойност, толкова по-бърза ще бъде работата на процесора, но ще отделя и повече топлина. Тя определя колко инструкции може да обработва CPU в секунда и обикновено се използва при сравняване най-вече на процесори от един клас. Тактовата честота се измерва в MHz и GHz. Тактовата честота е също толкова важна, колкото и броят на ядрата на даден процесор, тъй като от тях зависи колко сложни биха могли да бъдат задачите на компютъра или иначе казано, колко задачи биха могли да бъдат изчислени за единица време. От честота например може да зависи, какви игри бихте могли да играете на Вашата машина. Съвременните процесори достигат до тактова честота над 5 GHz. Създаването на процесори с по-големи тактови честоти е трудно по физични причини, защото драстично се повишава консумацията на енергия, както и отделянето на топлинна енергия;
   
 • Брой ядра – представляват самостоятелни CPU единици в един процесор. Колкото повече ядра има даден процесор, толкова по-добър ще бъде той в изпълняването на задачите или мултитаскинга, но ще отделя повече топлина. За да бъде повишена работата на компютрите, алтернативно решение са многоядрените процесори, които позволяват работата на няколко ядра в един процесор. Ядрата могат да бъдат 2, 4, 6, 8 или повече. Работата на процесора се измерва като се умножи честотата по броя ядра и по коефициент за инструкции за цикъл. Няколко ядра могат да работят едновременно върху обработката на данните, които програмата изисква. Това значително ускорява бързината на самия софтуер. Няколко ядра могат да осигурят повече скорост, но за различен вид програми се изисква различен вид мощност. Замислете се за какви програми възнамерявате да използвате процесора, за да прецените колко ядрен процесор ще Ви бъде необходим;
   
 • Кеш памет (cache) – представлява вградената към процесора памет. Колкото по-голяма е тя, толкова по-добре за процесора. Измерва се в KB и MB и има три нива – L1, L2 и L3. Тя е високопроизводителна и съхранява най-често използваните команди и данни.  
   
 • Thermal design power (TDP) – посочва максималното количество електричество, което дадения процесор ще може да консумира. Колкото по-ниска е неговата стойност, толкова по-добре ще бъде за процесора, а колкото повече топлина се отделя по време на работа, толкова по-шумно ще работи вентилатора, който охлажда системата;
   
 • Socket (гнездо) – Може би най-важната част при избора на съвместимост е тъй нареченият socket, всеки един процесор е разработен за даден вид гнездо на дънната платка. Освен това като второ съображение трябва да предвидите и дали чипът на дънната платка поддържа даденият процесор.*

*Хубаво е, когато купувате процесор, да се съобразите с всички изисквания за съвместимост. Ако не сте сигурни дали компонентите са съвместими по-добре се посъветвайте. Ние, от фирма JAR computers, винаги сме на разположение на клиентите, които имат нужда от съдействие.

За какви цели ще използвате процесора?

За да закупите правилния за Вас процесор, задължително трябва да сте наясно за какво точно ще го използвате:

 • За игри – ще Ви бъде необходим процесор с възможно най-висока тактова честота, най-малко четири (4) ядра и повече кеш памет; По-висок TDP, обикновено се свързва с по-голяма производителност, но ще ви е нужно и по-добро охлаждане, ако не е включено в комплекта.
   
 • За рендериране, видео, фото или 3D обработка – ще Ви бъде необходим процесор с минимум 4-6 ядра, възможно най-висока тактова честота и повече кеш памет;
   
 • За офис дейности или за интернет услуги – ще Ви бъде необходим процесор с две ядра и средна тактова честота, освен ако не търсите процесор, изпълняващ няколко по-сложни задачи едновременно. Стремете се да е с по-нисък TDP;
   
 • За слушане на музика, мултимедия или гледане на филми – тук ще Ви свърши работа двуядрен процесор със минимални нива на тактова честота и кеш памет.

 

Колко дълго ще бъде актуален процесора?

Обикновено по-новите модели процесори предлагат на потребителите по-усъвършенствани параметри. По-добре вложете малко повече пари в по-ново поколение процесор, ако възнамерявате да работите по-дълъг период от време с него. Ако обаче останалите компоненти в компютъра, който искате да конфигурирате, не отговарят на неговия клас, в доста случаи ще можете да надградите някои от тях впоследствие.

Как работят процесорите?

Процесорът извършва изчисления, след като към него бъдат подадени инструкции от програми или приложения. Този процес, като цяло, може да бъде разделен на три основни етапа: извличане, декодиране и изпълнение. CPU извлича инструкцията от RAM паметта на системата, декодира я, след което съответните ѝ части я изпълняват. Изчислението или изпълнението на дадената инструкция може да включва сравняване на определени числа, основна проста аритметика или преместването ѝ в паметта на устройството. Процесорът подава инструкциите към специализирания хардуер, за да бъде изпълнена самата задача. Процесорът представлява най-отговорният хардуерен компонент, за да бъдат изпълнени командите на програмите. Точно за това той оказва основна роля в бързото функциониране на устройството, въпреки че не е единственият важен за цялата производителност на системата. Колкото по-бърз е процесорът, толкова по-бързо ще бъдат изпълнявани подадените към него задачи.

Ако сте свалили страничния панел на настолния си компютър, няма да можете да видите процесорът, тъй като ще бъде скрит между охлаждащият вентилатор и дънната платка. Ако CPU-то на настолният компютър се повреди, то лесно може да бъде сменено, тъй като процесора и охладителя са проектирани така, че да могат лесно и бързо да бъдат отстранявани. При евентуална смяна на процесорът обаче е възможна и евентуална смяна на дънната платка, тъй като те трябва да бъдат съвместими. Премахването или смяната на процесорът и охладителят на лаптопите обаче не е толкова лесна задача, тъй като дънната платка е невъзможна за подмяна, а често охлаждането е предвидено за даден тип процесор, както и производителят може да е включил само някои процесори, които да работят с даденият лаптоп.

На www.jarcomputers.com ще откриете над 140 процесора на AMD и Intel за настолни компютри и сървъри. Ние предлагаме и охладители за процесори на производители като AeroCool, Antec, Arctic, Asus, CoolerMaster, Corsair, Cougar Gaming, DF, DeelCool, Fractal Design, Gelid Solutions, Gamdias, Gybabyte, MSI, NZXT, Noctua, Jonsbo, Lian Li, Phanteks, Spire, Supermicro, Thermaltake, Zalman, Be Quiet! И други.